Νάρθηκας ηρεμίας ή νάρθηκας ευαισθητοποίησης ;

Ο νάρθηκας (σε διάφορες μορφές) άρχισε σιγά σιγά να εφαρμόζεται στην οδοντιατρική πράξη από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα για την αντιμετώπιση προβλημάτων του στοματογναθικού συστήματος.

Σήμερα οι περισσότεροι οδοντίατροι κατασκευάζουν νάρθηκες για τα άτομα τα οποία σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους.
Ο νάρθηκας αυτός λέγεται νάρθηκας ηρεμίας (ή και νυκτός, λόγω του ότι τις περισσότερες φορές φοριέται καθ’ υπόδειξη του ιατρού κατά την ώρα του ύπνου) και ο σκοπό του είναι να αποτρέψει τα άτομα να τρίζουν ή να σφίγγουν τα δόντια τους.

Ο νάρθηκας ηρεμίας έχει πάχος 1,5-2.0 χιλιοστά, πάχος, που αντιστοιχεί στη απόσταση, που έχουν τα δόντια μεταξύ τους στα περισσότερα άτομα (!), όταν το στοματογναθικό σύστημα βρίσκεται σε ηρεμία.
Το αποτέλεσμα είναι το άτομο κατά τις ώρες του ύπνου πράγματι απαλλάσσεται από την έξη που παρουσιάζει, χαλαρώνει και όλοι να είναι ικανοποιημένοι.
Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό. Η υποσυνείδητη αυτή παραλειτουργικότητα (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών) είναι μια μορφή εντροπίας του οργανισμού, την οποία προκαλεί το άγχος.

Στην προκειμένη περίπτωση η κατάργηση με τεχνικά μέσα της συγκεκριμένης αταξίας θα προκαλέσει αταξία σε άλλο σημείο του σώματος. Σίγουρα βαρύτερης μορφής, αν σκεφθούμε πως στο άγχος και στην αταξία που αυτό προκαλεί, χρεώνονται ασθένειες όπως επιχείλιος έρπης, οξεία ορόδης αμφιβληστροειδοπάθεια, νευρώσεις του πεπτικού συστήματος (στομάχι έντερα) ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η ψωρίαση άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες.

Πρόταση αντιμετώπισης της Υ.Π.Σ.Σ.
Νάρθηκας ευαισθητοποίησης

Ο νάρθηκας ευαισθητοποίησης διαφέρει από τον της ηρεμίας κατά το πάχος του, αφήνει δε την δυνατότητα στο άτομο να σφίξει τα δόντια του με όση δύναμη θέλει.
Είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε οι βλάβες που προκαλεί το σφίξιμο να είναι ελαφρές και παροδικές, όμως να προειδοποιούν το άτομο ότι το σώμα του ενοχλείται.
Το άτομο το οποίο πάσχει από υποσυνείδητη παραλειτουργικότητα θα πρέπει να φορά νάρθηκα ευαισθητοποίησης καθημερινά για όσο χρόνο κρίνει ο εξειδικευμένος οδοντίατρος, ο οποίος επιβλέπει καθοδηγεί και στηρίζει την προσπάθεια του ατόμου για την συνειδητοποίηση της παραλειτουργικότητας και της δυνατότητας του άγχους να προκαλεί σωματικές βλάβες.
Είναι δεδομένο πως όταν κάποιος συνειδητοποιήσει, πως κάτι τον ενοχλεί σωματικά θα κοιτάξει να το αποφύγει ή να το αντιμετωπίσει.
Το θεραπευτικό αυτό σχήμα στηρίζεται στην αρχή των αρχαίων ιατρομάντεων:

“Τα πράγματα, από τα οποία πρέπει να θεραπευτούμε συχνά είναι πράγματα που ούτε καν τα αντιλαμβανόμαστε. Και η γνώση, που νομίζουμε, ότι έχουμε για το τι είναι σωστό για μας ¨η για το ποιο είναι το πρόβλημα μας είναι μέρος της άγνοιας από την οποία πρέπει να θεραπευτούμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: