Υ.Π.Σ.Σ.

Υποσυνείδητη Παραλειτουργικότητα του Στοματογναθικού Συστήματος

είναι η χωρίς εμφανή λόγο υπέρμετρη και για διάφορο χρόνο λειτουργία ορισμένων μυών του στοματογναθικού συστήματος

Η Υ.Π.Σ.Σ. παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε διάστημα του εικοσιτετραώρου, είτε ο ασθενής είναι ξύπνιος, είτε κοιμάται. Μπορεί να είναι μία συνεχής ή κατά διαστήματα πίεση των ανταγωνιστών δοντιών στην κεντρική σχέση ή παράκεντρα, τριγμός των δοντιών, μια πίεση της γλώσσας σε ορισμένα δόντια.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

Βλάβες του περιρριζίου

• Περιοδοντικός τραυματισμός σε ένα ή περισσότερα δόντια μιας περιοχής
• Ακρορριζικές βλάβες
• Ιδιοπαθή ουλίτιδα
• Περιοδοντίτιδα εντοπισμένη και γενικευμένη – απώλειες δοντιών
• Περιεμφυτευματίτιδα

Μετακίνηση δοντιών από την θέση τους

• από πίεση δοντιού σε μια έκκεντρη θέση της κάτω γνάθου
• από τυχαίο περιοδοντικό τραυματισμό και ακολούθως συνεχή πίεση• από προβάλλουσα πρόσθεση (έμφραξη ή θήκη)
• από πίεση της γλώσσας

Κάταγμα δοντιών

  • Θραύση πρισμάτων αδαμαντίνης στο αυχενικό τριτημόριο της παρειακής πλευράς του δοντιού
  • Κάταγμα μεταλλοκεραμικών αποκαταστάσεων
  • Αποτριβή ανταγωνιστών

Βλάβες μαλακών μορίων

  • Θλάση μυών (κροταφίτη, μασητήρα, έσω πτερυγοειδούς, έξω πτερυγοειδούς, διγάστορος )
  • Επώδυνος φλεγμένων βλεννογόνος λόγω συνεχούς πίεσης ασκούμενης από κινητές εργασίες

Βλάβες στην κροταφογναθική διάρθρωση

Τι γίνεται σήμερα

Η προσπάθεια των επαγγελματιών του κλάδου εστιάζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Υ.Π.Σ.Σ. και όχι στην πρωτογενή αιτία. Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια εφαρμόζεται από πολλούς οδοντίατρους ο νάρθηκας ηρεμίας (νυκτός ή σταθεροποίησης) προς αντιμετώπιση του τριγμού, που παρουσιάζεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Μέτρο άριστο αλλά ημιτελές.
Π.χ με μια κατάλληλη στήριξη ο τριγμός μπορεί να απαλειφθεί σε διάστημα έξι μηνών.
Η ιατρική παιδεία δίνει στον οδοντίατρο έναν τρόπο σκέψης με ορισμένη κατεύθυνση, που σε κάθε περίπτωση τον απομακρύνει από την εξέταση της ψυχικής κατάστασης του πάσχοντος. Έχει διδαχθεί να αιτιολογεί τις λειτουργίες του οργανισμού και τις διαταραχές τους, χωρίς να συνυπολογίζει την ψυχικό κόσμο του πάσχοντος. (ένας οκτάχρονος βρυγμομανής).

Το ζητούμενο είναι, ποιά εκπαίδευση πρέπει να πάρει ένας οδοντίατρος, που ενδιαφέρεται να θεραπεύει ασθενείς με Υ.Π.Σ.Σ.

Ένας οκτάχρονος βρυγμομανής (Calsson, G., E., Magnusson T.,1982)

Ένα αγόρι ηλικίας 8 χρονών παραπέμφθηκε από τον παιδοδοντίατρο για να εξεταστεί η τυχόν σχέση μεταξύ πονοκεφάλου και της παραλειτουργείας του (βρυγμός). Από το αναμνηστικό ιστορικό φαίνεται ότι το παιδί, που ήταν μετανάστης, εδώ και δύο χρόνια έχει καθημερινό πονοκέφαλο και εμετούς. Ο πονοκέφαλος αρχίζει συνήθως το πρωί. Για ένα χρόνο περίπου παίρνει φάρμακα-Interal 10 mg 3 φορές την ημέρα, με συνέπεια τη μείωση των ενοχλημάτων του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας του, ο μικρός ασθενής τρίζει τα δόντια του έντονα τη νύχτα. Ακόμη είναι σιωπηρό και συνεσταλμένο παιδί και δεν νιώθει ευχάριστα στο περιβάλλον του σχολείου του με αποτέλεσμα να είναι απομονωμένο. Η κλινική εξέταση αποκαλύπτει μεγάλη κατακόρυφη υπερκάλυψη τόσο που να δημιουργείται τραυματισμός του βλεννογόνου της υπερώας στην περιοχή των πρόσθιων της επάνω, και έντονη αποτριβή των νεογιλών Στην ψηλάφηση παρατηρείται αντίδραση αμφοτερόπλευρα στην περιοχή των κροτάφων. Κατά τη διάρκεια της μέγιστης κατάσπασης προκαλείται πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής. Η κατάσταση είναι 47 mm και κατά την ανάπτυξή της η κάτω γνάθος αποκλίνει προς τα αριστερά. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του νεαρού έγινε με την κατασκευή παραλλαγμένου νάρθηκα ανάπαυσης (προστομιακό τόξο με άγκιστρο Adams καθώς και πρόσθιο επικλινές επίπεδο) με σκοπό τη μείωση των συνεπειών του βρυγμού ενώ παράλληλα ο νάρθηκας λειτουργούσε σαν ορθοδοντικό μηχάνημα (επηρεάζοντας τη μεγάλη κατακόρυφη υπερκάλυψη). Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν καλά και σε ένα μήνα η λήψη φαρμάκων μειώθηκε και ο πονοκέφαλος εξαφανίστηκε. Ένα δε μήνα αργότερα ο μικρός σταμάτησε εντελώς να παίρνει φάρμακα. Χρησιμοποιεί το νάρθηκα κάθε βράδυ και τόσο υποκειμενικά όσο και αντικειμενικά είναι ελεύθερος συμπτωμάτων. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά τουλάχιστον για 10 μήνες και αργότερα, δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη εξαιτίας της μετακόμισης της οικογένειας σε άλλη περιοχή, τη συνέχιση της θεραπείας ανέλαβε ο εκεί ορθοδοντικός.

(κατά την άποψη του γράφοντος, πρώτα θα έπρεπε να τον αναλάβει ο εκεί παιδοψυχολόγος).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: